Procederen is toch een vak – ook in kantonzaken

Het idee is dat je bij geschillen over een beperkt belang zelf moet kunnen procederen bij de kantonrechter. Maar je moet dan wel weten waar je het over hebt. In deze zaak voor de rechter in Roermond was het misschien verstandig geweest als de gedaagde zich toch had laten informeren door een deskundige.

De gedaagde is lid van de ANWB en heeft zoals veel leden van de ANWB ook een reisverzekering via de website van de ANWB afgesloten. Tijdens een vakantie is hij een dure camera verloren. Het ingeschakelde expertisebureau had daarvan gezegd dat hij € 1.700,- euro vergoed zou krijgen, maar geld heeft hij nooit gekregen. De verzekeraar was het niet eens met de claim.

De gedaagde heeft vervolgens bedacht dat hij zijn lidmaatschapsbijdrage dan zou gaan verrekenen met zijn claim en hij heeft geweigerd de bijdrage van te betalen. Daar is ANWB het uiteraard niet mee eens, en zo komt de zaak voor de rechter.

Die stelt al snel vast dat de ene ANWB de andere niet is. De vereniging ANWB is niet de verzekeraar, dat is een aparte NV, Unigarant. En verrekenen mag alleen als het geld dat je moet betalen verschuldigd is aan de partij waarvan je nog geld krijgt. Dan kan je wel vinden dat alles wat ANWB heet één pot nat is, maar krijg je toch het deksel op de neus. Zonde van de kosten, zonde van de moeite. Want in plaats van de oorspronkelijke € 140,- moet er nu € 185,- betaald worden – en ruim € 400,- v00r de proceskosten. Eén gesprek tegen togatarief had dit kunnen voorkomen.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *