Procederen bij kantonrechter goedkoper dan 5 jaar geleden

Sinds 2011 mag de kantonrechter over zaken tot en met 25 duizend euro beslissen – daarvoor was dat vijfduizend euro. Een evaluatie van het effect daarvan laat zien dat sindsdien meer conflicten voor de rechter zijn gebracht. Dat kan ook komen omdat procederen voor de kantonrechter goedkoper is geworden: het griffierecht is omlaag gegaan. Gemiddeld waren eisers in de oude situatie drieduizend euro kwijt voor een procedure, en dat is nu nog maar duizend euro.

Het voordeel van procederen bij de kantonrechter is dat partijen dat zelf mogen doen, zonder verplichte bijstand van een advocaat. Verwacht werd dat de kwaliteit van de rechtshulp af zou nemen, en dat blijkt ook zo te zijn. Maar dat is niet en koste gegaan van de tevredenheid daarover.

Bij een vordering tot 25 duizend euro mag je zelf beslissen of je hulp wil, en zo ja, van wie. Alleen voor het uitbrengen van de dagvaarding moet je een deurwaarder inschakelen. Wil je advies over de procedure of over het onderbouwen van je vordering, neem dan contact op.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *