Disfunctioneren: tweemaal is scheepsrecht

Sinds de WWZ lijkt het wel haast onmogelijk om mensen die niet geschikt zijn voor hun functie nog te ontslaan. De werkgever uit deze uitspraak probeerde al eerder een eind aan de arbeidsrelatie te maken, maar brak de procedure af om alsnog een verbetertraject aan te bieden.

Dat verbetertraject was niet voor de vorm opgetuigd. Er werd in totaal 15 maanden geïnvesteerd in het traject, de werknemer mocht het op een nieuwe locatie met nieuwe leidinggevenden proberen, ze kreeg op eigen verzoek een externe coach en kreeg, meermaals met het verlengen van termijnen, de kans opnieuw de noodzakelijke vaardigheden bij te spijkeren.

En toch is het niet gelukt de medewerker op niveau te krijgen. Het aanbod een functie op lager niveau te aanvaarden is door de medewerker echter niet aanvaard. Die vindt, ondanks het hele traject, dat ze doet wat van haar verwacht mag worden.

Dan houdt het toch echt op. De rechter ontbindt met toewijzing van een transitievergoeding, waarbij partijen de eigen proceskosten dragen. Mooi voorbeeld van een goed uitgevoerd, en gedocumenteerd, verbetertraject.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *