Ontslag voor indiensttreding? Werknemer verdient altijd een kans

Iemand in dienst nemen is altijd spannend. Je vormt je een beeld van iemand, maar kan die dat ook waar maken?

Hoewel je soms aan je water voelt dat iemand niet in je bedrijf past, moet je iemand, als je een arbeidsovereenkomst bent aangegaan, wél een reële kans geven zich in te werken in het bedrijf en de functie ook te gaan vervullen. Dat was in elk geval de conclusie van de rechter in Bergen op Zoom, vlak voor Kerst. De werkgever had een extern bedrijf ingehuurd om een nieuwe expeditiemedewerker te vinden, maar was kennelijk vergeten te melden dat hij wilde dat de nieuwe medewerker al met bepaalde software moest kunnen werken. Toen op de eerste inwerkdag, voorafgaand aan het ingaan van de arbeidsovereenkomst, de nieuwe medewerker naar huis moest in verband met een ziek kind, was de conclusie snel getrokken: hier willen we niet mee verder. Dat werd de tweede inwerkdag ook meteen gemeld.

Het standpunt van de werkgever was dat er ontslag was gegeven in de proefperiode. Maar die was nog niet eens ingegaan, constateerde de rechter. Dat de werknemer nog niet met de software kon werken was geen reden: dat had tijdens de sollicitatieprocedure gewoon gecontroleerd kunnen worden. De werknemer had de kans moeten krijgen ingewerkt te raken voordat er conclusies over de geschiktheid getrokken werden.

Kosten: betalen van het loon van de werknemer voor bijna de volledige overeengekomen arbeidsperiode, en € 5.000,- billijke vergoeding voor het niet geven van de kans. Weet wat je zoekt voordat je een contract aanbiedt.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *