Rechterlijke macht neemt regie over echtscheidingen

Je zou het misschien niet denken, maar het grootste deel van de echtscheidingen verloopt – voor zover mogelijk – prima. De meeste mensen zijn in staat om op een volwassen manier ook weer een einde aan hun relatie te maken.

Eén op vijf echtscheidingen verloopt niet goed, en wordt dan een hoog conflictscheiding. Wat dat met een kind kan doen dat daar midden tussen zit, wordt mooi omschreven in dit recente interview van de NOS.

In een poging daar wat aan te doen heeft de wetgever iedereen uitgedaagd met een plan te komen om dat percentage omlaag te krijgen. In afwachting daarvan neemt de rechterlijke macht alvast stappen, zo hebben ze vandaag aangekondigd: er wordt een regierechter aangewezen, die alle geschillen rondom de scheiding behandelt, of het nu gaat om boedelscheiding of de verdeling van de zorg voor de kinderen. De rechter praat met de ouders en de kinderen en verzamelt zoveel mogelijk informatie.

Geen gesplitste behandelingen meer, mogelijk overleg met een rechter over ‘eerst geld, dan de kinderen’ of in een ander geval beter andersom…. ik ben voor. Maar het valt op dat de rechters de oplossing in rechterlijke regie zien, de NOvA extra advocaten wil toewijzen en kindbehartigers zichzelf naar voren schuiven. Er is volgens mij niet één uniforme oplossing. Of je nou rechter, advocaat, mediator of kindbehartiger bent: maak ruimte voor het specifieke geval en wees in staat daar op in te spelen. Neem mensen niet uit handen wat ze zelf kunnen, maar doe alleen wat nodig is. Elke zaak is anders.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *