Ontslagrecht na reorganisatie: neem de tijd

Bij het beoordelen of een werknemer zodanig slecht functioneert dat die in redelijkheid niet mag verwachten dat hij zijn baan kan houden, moet een goed dossier opgebouwd worden. Het is niet genoeg dat er voldoende waarschuwingen in de juiste bewoordingen in dat dossier zitten: er moet reëel gewerkt zijn aan het verbeteren van de situatie.

Wanneer een werkgever dat niet doet, krijgt hij de kous op de kop. Zo ook de werkgever in deze uitspraak van de Rechtbank Limburg. Na reorganisatie krijgt een vestigingsmanager die in het verleden veel vrijheden had een nieuwe baas. En die nieuwe baas wil hem ofwel snel op zijn plek zetten, ofwel snel van hem af: binnen twee maanden na zijn aantreden heeft de vestigingsmanager twee officiële waarschuwingen te pakken, waar wel het een ander op af te dingen valt. De vestigingsmanager valt, ook in verband met fysieke klachten, uit.

Na het advies van de arboarts om toch aan de gang te gaan met het arbeidsconflict, maar nog voordat mediation is ingezet, wordt de vestigingsmanager ontslagen. Hij had vakantie opgenomen, nadat eerder op zijn aanvraag niet was gereageerd.

De kantonrechter zet alles op een rijtje en fluit de werkgever terug. Als je zelf aanleiding geeft voor een verziekte werksfeer, kan je dat vervolgens niet je werknemer verwijten. Dure les, want partijen zitten na deze uitspraak nog steeds met elkaar opgescheept. En dat is vooral goed voor de onderhandelingspositie van de vestigingsmanager.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *