Geen ontslag na vergeten van patiënt in tillift

’s Avonds een dementerende patiënte vergeten in een tillift op het toilet, noteren dat je haar in bed gestopt hebt, en iemand anders vindt haar de volgende ochtend terug, nog steeds in de tillift. Dan mag je die verzorger toch ontslaan? Zelfs als hij nog nooit een slechte beoordeling heeft gehad?

De rechter vond van niet. Zo op het eerste gezicht een bijzonder oordeel, maar uit de uitspraak blijkt dat er sprake was van onderbezetting, terwijl er sprake was van een terminale patiënt waarbij eigenlijk extra zorg nodig was. De persoon die nachtdienst had, en dus had moeten constateren dat de bewuste patiënte niet in haar bed lag, was er afgekomen met een korte non-actiefstelling. De werkgever had de regels over het lopen van controlerondjes niet op orde.

De werknemer, vindt de rechter, en dat vindt de werknemer zelf ook, is op onaanvaardbare wijze tekortgeschoten in de aan hem toevertrouwde zorg. Maar dat is in een zodanige mate aan de werkgever te wijten dat de werknemer niet ontslagen mag worden. De werkgever moet aan de bak.

Naar de uitspraak

 

 

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *